top of page

Pregled uređaja za primjenu pesticida je zakonska obveza!

Prema Zakonu i Pravilniku o održivoj uporabi pesticida, poljoprivrednici moraju redovito kontrolirati ispravnost prskalica i raspršivača koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji, kod ispitnih stanica ovlaštenih od strane Ministarstva poljoprivrede za obavljanje tih pregleda.

Kazne između 2.000 i 50.000kn!

Krajnji rok za obavljanje prvog pregleda prošao je krajem 2016. godine. Poljoprivrednici koji pregled nisu obavili do tog roka svoje uređaje više ne smiju koristiti te riskiraju novčane kazne u iznosu od 2.000 do čak 50.000 kn. Cijene pregleda uređaja ovise o rasponu prskalice, odnosno broju dizni kod atomizera, a kreću se od 400 kn do 800 kn.

Primjena sredstava za zaštitu bilja s neispravnim uređajem ozbiljno ugrožava ljudsko zdravlje i okoliš, te šteti proizvodnji i uzrokuje dodatne nepotrebne troškove. Stoga se poljoprivrednicima savjetuje da pregled obave, ne samo kako bi zadovoljili zakonsku obvezu već i zbog vlastite sigurnosti, osiguravanja optimalnih uvjeta za proizvodnju i smanjenja cijene koštanja proizvodnje.

Ponovljeni pregled uređaja

Ukoliko vam uskoro ističe znak, ponovljeni pregled možete obaviti:

  • najranije 6 mjeseci prije isteka znaka - novi znak će važiti 3 godine od datuma isteka starog,

  • najkasnije 60 dana nakon isteka znaka.

Tvrtka Terra projekti d.o.o. iz Osijeka ima dvije ovlaštene ispitne stanice te preglede prskalica i atomizera obavlja na području cijele Hrvatske. Za dodatne informacije ili dogovor pregleda kontaktirajte nas na 098 929 5499 ili mailom na info@terra-projekti.hr. Nudimo mogućnost dolaska na vašu kućnu adresu!

Onima koji se za obavljanje pregleda prijave putem forme Agrokluba, odobravamo popust 15 %!

bottom of page