top of page

Priprema uređaja za ispitivanje

Kako bi se smanjili problemi i popravci prilikom ispitivanja, a time i ponovni pregled koji iziskuje dodatne troškove i vrijeme, potrebno je pregledati i pripremiti uređaj za ispitivanje. 

Na ispitivanju se provjerava učinkovitost ključnih dijelova prskalice. To uključuje pumpu, razvodni sklop s ventilima, manometar, mlaznice, armaturu, brzinu i zaštitu kardana.

U nastavku slijede savjeti kako pripremiti uređaj za ispitivanje:

  1. Temeljito oprati uređaj iznutra i izvana. Noviji uređaji već su opremljeni sa samočistećim mlaznicama za ispiranje unutrašnjosti spremnika. Ako nema takav uređaj u prskalici ili raspršivaču, temeljito oprati unutrašnjost spremnika visokotlačnim čistačem i dobro isprati čistom vodom. Jednokratno pranje nije dovoljno da u dovoljnoj mjeri očistiti spremnik!

  2. Sve filtere (pročistače), tlačni filter, filter spremnika i filtere mlaznica temeljito očistiti.

  3. Mlaznice rastaviti i očistiti ih mekanom četkicom (npr. četkica za zube) ili strujom zraka (kompresor). Ako su mlaznice već previše začepljene od ostataka pesticida, upotrijebiti sredstvo za rastvaranje pesticida i isprati čistom vodom.

  4. Mlaznice ponovno umetnite, pazeći da ih postavite pod kutem 5 do 7 stupnjeva, da se izbjegne međusobno preklapanje mlazova. Kod bajonet sistema (snap-fit) nije potrebno biti oprezan jer se mlaznica postavlja automatski pod kutom od 5 stupnjeva.

  5. Provjeriti regulatorni sklop, ispravnost i funkciju glavnog ventila, razvodnih ventila i provjeriti rad svih mlaznica (položaj mlaznica, razmak, kut raspršivanja (5-7°), ravnomjerno raspršenje mlaza, ...). Provjeriti nepropusnost cijevi, posebice na spojevima. Mlaz vode iz mlaznica ne treba dirati bilo koji dio prskalice (posebno obratiti pozornost na položaj kod savijenih cijevi). Očita oštećenja popraviti unaprijed, nemojte čekati ispitivanje!

  6. Zamijeniti istrošenu ili oštećenu mlaznicu. Istrošenost mlaznice je lako provjeriti mjerenjem protoka svake mlaznicu u jednoj minuti u odnosu na novu mlaznicu (referentnu). Ako je protok mlaznice 10% veći od protoka nove - mlaznica mora biti zamijenjena novom.

  7. Provjeriti stanje crpke, pogotovo razinu ulja i tlak u komori.
    Čest uzrok nedovoljnog protoka crpke je zrak u sustavu. Dakle, provjeriti sve veze, ručke, ventile, usisnu cijev i sl. da pravilno brtve.

  8. Provjeriti pravilnu zaštitu kardanskog vratila (ne zaboravite zaštitnu plastiku i sigurnosni lanac).

bottom of page